MY INSTAGRAM

        
Showing posts with label anekdot. Show all posts
Showing posts with label anekdot. Show all posts

Sunday, June 10, 2018

Monthly Wrap Up for May 2018

MISSING PAGES

Ada 6 cerita pendek yang diolah dengan pelbagai rempah ratus oleh 6 penulis hebat. Aku rasa macam satu pinggan yang lengkap dengan segala rasa sedih, gembira, suspen, misteri dan kasih sayang.

Astra oleh Ayumi: Soalan untuk Ayumi, tak nak kembangkan ke cerita ni, tak puas baca kisah Adry dan Had. Cerita ni sempoi, tapi misteri dah kesedihannya terasa. 


Duniabaru oleh Ema: Kesudahan Two Soul dinoktahkan dalam kisah ini. Cuma aku rasa terlalu banyak watak baru muncul yang menyebabkan kisah pengembaraan Vesa & Noura dirasakan terlalu singkat untuk dinikmati. Mungkin kalau cerita ini dipanjangkan sikit, akan menjadikan kisah mereka lebih menarik.


Surat Cinta Untuk Lela oleh Jun: Nampak macam kisah cinta biasa tapi di sebalik kisah ini ada satu pengajaran yang penting. Kadangkala kita sebagai manusia selalu berharap kembali ke masa silam untuk mengubah sesuatu tanpa mengetahui yang telah terjadi itu adalah yang paling baik untuk kita. Baca kisah ini kena fokus, sebab Jun banyak bermain dengan masa. Kalau tak, memang korang tak faham apa jadi.


Anya Dahlia oleh Pasha: Sweet love story. Pasha pandai mengayakan kisah ini dan memikat hati pembaca. Perubahan masa lalu yang menjadikan masa depan lebih bahagia. 


Nota Yang Hilang oleh Anna Lee: Mula-mula baca aku ingat ada seorang hero misteri dalam kisah ini. Pelik juga macam mana dia boleh bagi arahan dalam buku nota tu. Masa heroin tu kahwin, wah aku ingat that the one la. Salah, anggapan yang salah sama sekali. Sesuatu yang tak disangka berlaku. 


Noah (Permulaan) oleh Farrah Izzlorna: Ok, aku tak suka Jasmin (si diva). Kenapa lah Noah suka dia. Geram aku. Tolonglah Farrah, buat Noah suka orang lain dalam novel penuh nanti. 


So memang tak rugi baca novel Missing Pages. Lagi satu, buku ini dicetak 2k saja. Kalau habis, habislah. Kalau belum beli, belilah ya.



BANJA MANGGALA

Expected unexpected. Ini nasihat aku setelah habis baca novel terbaru Tuan RAM. Bestlah cerita ni, walaupun aksi memang sangat minimal tapi cerita ini mempunyai kekuatannya sendiri. 

Kisah Amar membawa kita mengembara ke wilayah Balkan. Mengimbas kembali kisah duka sewaktu perang Bosnia dahulu dan kesan kepada mereka yang terlibat dalam konflik berdarah itu. 


Peperangan pasti meninggalkan kesan buruk, kehilangan nyawa, dendam yang tidak pernah padam. 


Amar, seorang mangsa yang terselamat dalam peristiwa perang itu. Datang ke Malaysia dan menjadi anak angkat kepada Dato' Husam. Selepas 23 tahun, dia sering didatangi mimpi pelik seekor serigala. Kadang kala bermimpi berada di suatu tempat yang dia sendiri tidak pasti dimana. 


Dia bertekad untuk mencari jawapan pada mimpi-mimpi tersebut. Dia perlu kembali ke tanah kelahirannya di Bosnia. 


Konflik yang disusun kemas, plot yang menarik dan tidak dijangka. Air yang tenang jangan disangka tiada buaya. Pemangsa menanti waktu yang sesuai untuk menjelma. Itulah yang dapat saya gambarkan bila selesai membaca karya ini. 


Kisah ini terbahagi kepada beberapa konflik besar yang akhirnya disatukan dengan baik pada pengakhiran karya. Kisah Amar dan Sang Alpha, Rania dan program travelognya serta Lamija dan polis veteran Hasanovic.


Seperti tidak puas membaca kisah mereka dan terasa ingin sekali mengembara ke wilayah Balkan ini bagi melihat sendiri kesan-kesan peperangan dan keindahan alamnya.




SPLIT

Kisah yang lain dari yang lain. Garapan yang menarik dan mudah untuk difahami. Hero yang ada pelbagai perangai dan heroin yang determine.

Aku memang suka baca cerita yang heroinnya cekal, berdikari dan berusaha untuk menyelesaikan masalah sendiri. Begitulah Maryam, seorang yang sangat berdikari. Apa yang terjadi 7 tahun lalu mengubah dirinya. Apa yang penting, dia jadi lebih baik.


Mikael, seorang manusia yang rare dan jarang ditemui. Masa awal tu, Maryam macam pelik dengan perangai Mikael ini, kejap gentlemen habis, kejap marah, ganas dan tak kisah dengan dia. Sampai satu hari, baru Maryam tahu akan kebenarannya.


Maryam perlu berdepan dengan semua personaliti Mikael pada masa yang tak kena. Bila dia nak jumpa Hafez, sekali yang keluar Dhia. Aduiii, pening kepala macam ni. Buku ini seronok untuk dibaca dan memang sesuai buat semua lapisan umur. 


Cuma, aku rasa Mikael macam tak nak sembuh je dari penyakit dia. Tak ada pula diceritakan usaha yang dia lakukan untuk menjadi sihat. Lepas diorang kahwin dan ada anak pun, dia masih begitu. Anak-anak dia tahu dan kenal semua personaliti yang ada. Takkan lah budak ni tak takut dengan bapa diorang yang ada macam-macam gaya ni. Hehehe.


Satu saja aku nak pesan, jangan ambil mudah tentang mental illness. Kalau korang jumpa, make sure support them and advice them to see the doctor. 



KIEF

Karya ini ada jiwa dan empati. Kief seorang bapa yang sangat sayang kepada anaknya Emma. Pada masa yang sama, dia menyimpan sebuah rahsia yang perit. 

Arin, sudah 5 tahun tidak sedarkan diri. Kakaknya Intan akhirnya putus asa untuk terus menunggu. 


Jalan cerita memang agak lain dari kisah yang selalu kita baca. Kisah Kief dan Rais, dendam yang tiada hujungnya. Arin yang baru sedar dan cuba memulihkan semangat untuk terus hidup dan dendam Muaz.


Perkaitan kisah mereka digarap cantik oleh penulis. Cuma aku rasa, part dendam Muaz kurang detail sedikit, tapi masih difahami. 


Watak Yana sedikit sebanyak membantu kisah ini, tapi bila dia dibunuh dan tidak ada plot tentang kehilangan dia rasa macam kesian pulak, takde pembelaan. 


Ending Muaz pun macam kurang sikit la, sebab dia dah buat macam-macam, akhirnya itu saja balasan yang dia terima.  (aku tak cerita detail kat sini, nanti jadi spoiler).


CERITA BILIK GURU

4 orang guru berkongsi kisah dan pengalaman menjadi guru di sekolah masing-masing. 

Cikgu Fadli Salleh - seorang guru yang mengajar di sekolah rendah. Banyak kisah anak-anak muridnya dikongsi untuk membuka mata masyarakat sekeliling. Tidak semua murid itu beruntung, ada yang serba kekurangan dan memerlukan perhatian dari guru dan masyarakat untuk membantu.

Cikgu Shahidan Shuib - mengajar di sekolah menengah perlukan kesabaran yang tinggi. Remaja yang sedang meningkat naik memang mempunyai pelbagai perangai. Di sini kesabaran diuji, tanggungjawab sebagai guru harus dilakukan dengan baik dan sepenuh hati.

Cikgu Reyna Ibrahim - seorang guru pra-sekolah. Kelihatan mudah, mengajar ABC kepada mereka. Namun kita lupa, kanak-kanak ibarat kain putih dan gurulah orang yang akan mencorakkannya. Setiap anak kecil ini mempunyai kemahiran dan tahap penguasaan yang berbeza. Di sini kepekaan seorang guru amat memainkan peranan penting.

Cikgu Firdauz Abdullah - seorang pengetua sekolah. Kisah ini memberikan gambaran apa tugas seorang pengetua di sekolah. Bukan hanya mengurus dan mentadbir tapi juga memastikan kebajikan setiap orang yang berkhidmat di sekolah terjaga. Menjadi guru ganti sekiranya bilangan guru tidak mencukupi dan macam - macam lagi.


Okay, 5 buah buku berjaya ditamatkan untuk bulan Mei 2018. Kita berjumpa lagi dalam monthly wrap up untuk mengetahui performance saya pada bulan Jun pula.


"A book is a dream that you hold in your hand."


Wednesday, May 10, 2017

AnetDot: Kisah Si Pelukis Jalanan

Tajuk: Pelukis Jalanan
Penulis : Teme Abdullah
ISBN 978-983-2423-29-4
Terbitan: Iman Publications
Terbitan Pertama: 2016





AMARAN!!! INI BUKAN NOVEL. 

Pelukis Jalanan karya Teme Abdullah bukan lah sebuah novel ya. Harap maklum, ini sebuah kisah berdasarkan pengalaman sebenar penulis. Pada saya satu pengalaman yang berbeza yang mana saya sendiri tidak pernah lalui.

Penulis menceritakan pengalaman beliau selepas tamat A-Level dan bagaimana dia menyambung pelajaran di UK menggunakan sumber kewangan sendiri. 

Di situ lah juga bermula bagaimana penulis menjadi seorang pelukis jalanan. Banyak kisah yang dapat menjadi inpirasi dan pengajaran dalam hidup kita. Walaupun kita tidak berada di situasi yang sama, tetapi apa yang dikisahkan sememangnya berguna. 


Kita sebagai manusia dan hamba Allah di muka bumi ini, perlu selalu ingat kepada pencipta kita, Allah S.W.T. Sesungguhnya apa juga cabaran dan keadaan yang kita lalui, pasti mempunyai hikmah di setiap kejadian tersebut. 

Kita kadang kala, lupa dan leka dengan duniawi sehingga niat kita dalam melakukan sesuatu perkara selalu terpesong. Perkara sebegini pasti terjadi kepada kita setiap manusia yang lemah, kerana itu Allah S.W.T yang maha pemurah lagi maha pengampun sentiasa memberikan ruang dan peluang untuk kita menjadi lebih baik.

Pada saya buku ini mempunyai unsur - unsur nasihat yang sangat berguna dan wajar di baca oleh setiap orang.


"Jika terlihat kecantikan, ingatlah Penciptanya" - Teme Abdullah.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...