Wednesday, July 21, 2021

Novel Thriller Karya Penulis Tempatan Pilihan Saya.


Crime thriller - salah satu genre fiksyen yang saya suka. Antara novel karya penulis tempatan yang mendapat tempat dirak buku saya.


Anarkis (2016) - Sarjan Awai ditugaskan menjalankan satu misi di Bosnia. Dia hilang tanpa dikesan. Setelah 5 tahun, risikan mendapat maklumat terdapat seorang tahanan asing di penjara Croatia. Wakil tentera Malaysia Kolonel Norazlan telah ke sana untuk membuat pengesahan. Kolonel Norazlan membawa pulang Sarjan Awai. Kepulangannya terus diburu, tiada siapa yang boleh dipercayai hingga dia terpaksa menjadi anarkis.


Tempur (2016) - Kisah kes-kes pembunuhan berprofil tinggi. Mangsa pertama seorang tan sri dibunuh di tempat terbuka. Penjenayah itu nekad. Motif pembunuhan masih misteri dan semakin ramai yang menjadi mangsa.

Gerak Gempar (2017) - kes rampasan kapal minyak milik sebuah syarikat Malaysia. Kapal itu dalam perlayaran menuju ke Kenya dan diserang lanun Bad Holac. Pasukan dari Biro Risikan Negara diarahkan untuk menjalankan Ops Sambar bagi menyelamatkan krew kapal dan maruah negara.

Teroris (2016) - Kisah tentang gerakan jemaah yang menggunakan agama islam untuk melakukan jenayah terancang. Mereka bersembunyi disebalik topeng agama dan tujuan murni untuk menyatukan umat islam di nusantara. Namun, rahsia mereka terbongkar dan mereka diburu.

ADAM (2001) - Hilman dan anaknya Jes terlibat dalam satu kemalangan jalan raya di New York. Dia dituduh memandu dalam keadaan mabuk. Tidak mahu terus terperangkap dalam tuduhan itu, Hilman nekad mencari dalang disebalik kejadian. Penyiasatannya membawa dia ke White House.

Vendetta (2020) - kisah pembunuhan kerana dendam kesumat. Sebuah novel yang membuatkan saya buntu dengan motif penjenayah. Setiap mangsa seperti tiada kaitan tetapi modus operandi yang sama digunakan. Jadi, dapatkah Johan menyelesaikan kes ini?