MY INSTAGRAM

        

Saturday, February 4, 2017

Antalogi Cerpen Fantasi : Daun Paku Ungu

Tajuk: Daun Paku Ungu
Terbitan: JS Adiwarna Publication
Tahun terbit: 2016
ISBN 978-967-0757-14-8
Genre: Sains Fiksyen & Fantasi

Buku ini merupakan sebuah lagi antologi cerpen yang menghimpunkan 25 cerpen daripada penulis - penulis berbakat. Semua cerpen telah dipilih dan disaring oleh pihak penerbitan JS Adiwarna.
Daun Paku Ungu karya Norliza Baharom - mengisahkan Marisah yang terperangkap dalam satu dunia mimpi. Dia hadir sebagai musafir dalam keadaan dunia mimpi ini sedang bergolak. Peperangan telah meletus dan dia perlu menyelamatkan diri. Seorang pemuda bernama Amar hadir menghulurkan bantuan. Amar menjelaskan kepada Marisah apa yang sedang terjadi. Marisah hanya musafir mimpi di Kota Dua Marhalah.

Apa yang terjadi adalah kekuasaan Allah S.W.T. Marisah pasti terbangun dari tidurnya nanti dan lenyap dari dunia mimpi ini.


Andromeraa R17 karya Hanom Taib - mengisahkan tentang kehidupan manusia dia sebuah planet yang dikenali sebagai Andromeraa. Sebuah planet yang sangat maju dari segi teknologi dan kehidupan. Profesor Arion telah menemui satu formula yang mampu menjadikan daya pemikiran dapat ditingkatkan kepada satu tahap yang lebih baik. Eksperimen telah dijalankan ke atas 7 orang remaja terpilih.

Dengan adanya teknologi ini, pemerintah mampu mengawal masalah sosial di kalangan remaja. Bagaimanapun, 7 remaja bijak ini mula merasakan diri mereka dimanipulasi. Mereka mula merancang untuk lari dari planet ini. Mereka telah mewujudkan satu lagi planet lain yang hanya akan dihuni oleh remaja sahaja. 

Akhirnya terdapat satu rahsia besar yang remaja G17 ini tidak ketahui sehinggalah mereka mula merasainya kesannya hidup di atas tanah sintetik.
Datang karya Ariff Al-Baqi - Zaidan datang ke bumi secara tidak sengaja. Niatnya ingin mempelajari tamadun lain yang dapat membantu mengubah kehidupan di planet Bintang12. Planet yang hanya mengamalkan kekejaman. Dia ingin mengubah  keadaan itu supaya menjadi lebih baik. Dalam perjalanannya mencari dan meneroka, dia telah diserang hendap lalu terhempas ke bumi. 

Masri anak yatim yang tinggal sendirian di Kampung Bentan Sini. Dia telah menemui satu objek yang terhempas berhampiran dengan tempat tinggalnya. Dia akhirnya menemui Zidan dalam objek bulat berbentuk seperti kapal angkasa itu.

Setelah Masri menyelamatkan Zaidan, baru dia mengetahui asal usul Zaidan dan tujuannya ke bumi. Masri dengan senang hati telah mengajar dan menunjukan budaya Melayu kepada Zaidan. Dia berharap yang kesopanan dan kesantunan masyarakat melayu bakal mengubah budaya Bintang12.

Zaidan akhirnya memutuskan untuk pulang ke Bintang12 setelah sekian lama dia tinggal dibumi. Namun, apabila sampai di Bintang12, dia terkejut dengan kemusnahan yang telah berlaku. Planetnya telah dimusnahkan dan rampasan kuasa telah berlaku. Impian dan cita - citanya hanya tinggal kenangan. Bintang12 sudah tidak dapat diselamatkan lagi.Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...