MY INSTAGRAM

        

Sunday, December 25, 2016

Novel : Jaja & Din


Penulis: Noor Suraya
Tahun terbit: 2009
Penerbit: Jemari Seni Sdn Bhd

Sinopsis Buku

Ini cerita Jaja ingin meminang ustaz Sastera Arab lulusan Universiti al-Azhar sebagai suami. Tegarkah Jaja seorang media planner memilih hidup ala-ala 'zuhud' macam Din nanti?


Ringkasan dari bacaan saya:

Jaja seorang gadis moden yang ada kerjaya. Tinggal di bandar, di rumah yang serba serbi lengkap. Peminat koleksi buku tulisan Laura Ingalls Wilder. Seorang yang modem dan lincah, bagaimana dia boleh tersuka dengan lelaki yang begitu berbeza denganya.

Pertemuan pertama hanya di atas sekeping gambar, sudah cukup menggugat hati wanita Jaja. Cintakah itu? Mana nak cari orang dalam gambar tu, yang ada cuma sekeping gambar tanpa alamat.

Mungkin bila telah tertulis oleh Allah, itu jodoh untuknya. Jalan pertemuan mereka telah diatur Allah dengan cantik sekali. Jodoh itu telah membantu Jaja berubah menjadi seorang yang lebih baik dari sebelumnya. Hidayah Allah datang dalam pelbagai bentuk yang tidak pernah diduga.Din pelajar lulusan Universiti Al-Azhar. Sekarang bertugas sebagai seorang cikgu di sekolah agama rakyat. Dia menyimpan cita - cita untuk berjihad di Afganistan. Pertemuaan dengan Jaja tidak pernah dirancang. 

Lamaran dari gadis itu juga sesuatu yang mengejutkan. Bagaimana seorang yang sangat berbeza latar belakang boleh jatuh hati kepadanya. Dapatkah dia menerima cara hidupnya yang zuhud? Nasihat dari Uncle Ammar diteliti. 

Din bawa Jaja naik bas lompat -lompat, tinggal di rumah papan yang bilik air diluar selepas 3 hari mereka berkahwin. Jaja mula rindukan kehidupannya yang selesa. 

Mampukah Jaja teruskan kehidupan yang zuhud bersama Din? Bagaimana penerimaan keluarga Din dengan kehadiran Jaja? Apa terjadi bila Din ingin pergi berjihad di Afganistan. Semua ini telah ditulis dan disusun dengan menarik dalam novel "Jaja & Din".
Saya tak nak reveal semuanya, nanti siapa - siapa yang belum baca hilang rasa ingin tahu bila baca novel ni nanti. Jadi, apa kata anda baca novel ni, memang tidak bosan dan seronok dibaca. Sambil itu diselitkan dengan pengajaran yang berguna terutama bila Din hendak mendidik Jaja menjadi muslimah sejati.

Selamat membaca!!

2 comments:

 1. dulu memang kaki novel
  tp skrg x berapa nak minat baca
  ceta2 novel. mungkin faktor umur lebih kepada buku2 yg berinfomasi kot. hehehe

  anyways nice story gak. mayb kena beli utk tahu lebih lanjut apa ceta

  ReplyDelete
  Replies
  1. hehehe.. Apa yang penting minat suka membaca tu kekal. saya sampai sekarang masih lagi kaki novel hehehe.

   Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...